Thursday, 31 March 2022

CARA KIRA TEKNIK COMPOUNDING ASBF

KIRA-KIRA TEKNIK COMPOUNDING

Bagi sesiapa yang ada matlamat jangka masa pendek seperti berkahwin, beli rumah, beli kereta dan lain-lain perlu menyimpan secara konsisten setiap bulan. Jadi teknik yang sesuai adalah compounding. Jangan usik dividen supaya duit dapat dikumpul dengan cepat. Jom kita buat kira-kira. 




BERAPA SAYA DAPAT KALAU SIMPAN SELAMA 5 TAHUN?

⚠️ Teknik Compounding - Simpan setiap bulan tanpa usik dividen.

Kiraan based on;

👉Dividen 5.0%
👉Kadar Keuntungan Bank 3.45%
👉Tempoh pembiayaan 40 tahun
👉Berhenti selepas 5 tahun

ASBF 200K - Bulanan RM770

Dividen

Tahun 1 - 5.0% x 200,000 = 10,000
Tahun 2 - 5.0% x 210,000 = 10,500
Tahun 3 - 5.0% x 220,500 = 11,025
Tahun 4 - 5.0% x 231,525 = 11,576
Tahun 5 - 5.0% x 243,101 = 12,155

Jumlah Dividen Terkumpul = RM55,256

Baki hutang selepas 5 tahun = RM187,330 (Rujuk Loan Calculator)

Maka Pulangan Prinsipal (Surrender Value) = 200,000 - 187,330 = RM12,670

Jumlah Simpanan: 
55,256 + 12,530 = RM67,926 ✓

So dah faham kan cara kiraannya?
Untuk kiraan nilai sijil yang berbeza amaun, kita dah tak perlu buat kiraan baru. Untuk jimatkan masa, kita boleh work smart. Tak perlu kira satu-satu.

📌Gunakan kaedah nisbah sahaja, bandingkan dengan hasil simpanan sijil 200K.  

⚠️ ASBF 150K - BULANAN RM577

👉150/200 x 67,926 = RM50,944✓

⚠️ ASBF 100K - BULANAN RM385

👉100/200 x 67,926 = RM33,963✓

⚠️ ASBF 50K - BULANAN RM193
 
👉50/200 x 67,926 = RM16,9481✓

Senang je kan??? So boleh dah buat kira-kira yang sesuai dengan bajet dan target korang. 


📌 Ada yang kata 5 tahun lama sangat. Diorang nak capai target dalam masa 3 tahun je. Jadi kiraan di bawah saya buat khas untuk game plan selama 3 tahun. 


 BERAPA SAYA DAPAT KALAU SIMPAN SELAMA 3 TAHUN?

ASBF 200K

Dividen
Tahun 1 - 5.0% x 200,000 = 10,000
Tahun 2 - 5.0% x 210,000 = 10,500
Tahun 3 - 5.0% x 220,500 = 11,025

Jumlah dividen terkumpul = RM31,525

Baki hutang selepas 3 tahun = RM192,745 (Rujuk Loan Calculator)

Maka Pulangan Prinsipal (Surrender Value) = 200,000 - 192,660 = RM7,340

Jumlah Simpanan: 
31,525 + 7,340= RM38,865 ✓

📌Gunakan kaedah nisbah sahaja, bandingkan dengan hasil simpanan sijil 200K

⚠️ ASBF 150K - BULANAN RM582

👉150/200 x 38,865 = RM29,148✓

⚠️ ASBF 100K - BULANAN RM385 

👉100/200 x 38,865 = RM19,432✓

⚠️ ASBF 50K - BULANAN RM193
 
👉50/200 x 38,865 = RM9,716✓

Pengiraan adalah berdasarkan Dividen 5.0% dan Kadar Keuntungan Bank 3.45%. Hasil sebenar mungkin berbeza.

Harap kira-kira ringkas di atas dapat membantu untuk korang tentukan matlamat dan bajet korang. Bila ada matlamat ni, lebih mudah kita nak menyimpan sebab kita nampak apa yang kita nak. 

Kalau dah ready nak menyimpan, boleh wasap saya segera. Saya bantu proses submission A to Z. 

NOTA: 

Ada banyak lagi posting dan sharing mengenai ASB financing, boleh klik kat page atas, ASBF atau KLIK SINI. 

atau klik pada tag ASBF pada atas post ni. 

Disclaimer: Kiraan dividen/interest/rate/keuntungan (jika dinyatakan) diatas ialah untuk contoh sahaja. Hasil sebenar mungkin berbeza, tidak tetap dan boleh berubah bila-bila masa. 

Bagi sesiapa yang dah ready nak melabur/simpanan, 

Sila KLIK SINI untuk saya beritahu rate terkini. FREE QUOTATION !!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^