Friday, 29 April 2022

BEZA ASB FINANCE AMBANK DAN RHB

Anda ingin membuat ASB financing? Sekarang sedang membandingkan antara ASBF di Ambank dan RHB?


Thursday, 28 April 2022

RESTORAN KARI KEPALA IKAN SEDAP MURAH SHAH ALAM

Hai semua. 

Kari kepala ikan sangat sinonim dengan masakan restoran India.

Di Shah Alam ni rasanya tak banyak kedai yang jual kari kepala ikan walaupun kedai mamak.



Wednesday, 27 April 2022

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

Kali ini saya kongsikan teknik untuk pendekkan tempoh loan rumah dan penjimatan bayaran. Kebiasaannya kita akan ambil tempoh yang panjang untuk loan rumah iaitu 35 tahun. Jika permohonan dibuat ketika berumur 30 tahun, bayaran akan tamat ketika berumur 65 tahun. 



Tuesday, 26 April 2022

Sunday, 24 April 2022

SOALAN POPULAR BERKENAAN ASBF✓

SOALAN POPULAR BERKENAAN ASBF✓

Sebelum apply ASBF, kita wajib faham selok belok pelaburan terlebih dahulu. Sehingga bulan Disember 2021, saya sudah menguruskan lebih daripada 2,000 permohonan ASBF dengan jumlah permohonan terkumpul lebih kurang RM200 juta. Pelbagai soalan yang saya dapat daripada client-client. Antara soalan popular yang sering ditanya; 



Saturday, 23 April 2022

ASBF UNTUK FRESH GRADUATE

GAMEPLAN ASBF UNTUK FRESH GRADUATE ✓

Ramai anak muda tersilap langkah setelah memasuki alam pekerjaan. Salah satu jerat yang popular adalah beli kereta baru melebihi kemampuan dan buat personal loan. Paling sedih buat personal loan untuk join MLM. Biasanya kalau jadi macam ni, sampai umur 30an pun masih gagal untuk beli rumah pertama. 




DISNEYLAND DI TURKI?

Disneyland, sebuah tempat imaginasi kanak-kanak sejak 19'an lagi.

Impian hampir semua kanak-kanak di dunia ini untuk menjejakkan kaki ke Disneyland.

Terdapat kurang daripada 10 Disneyland didunia iaitu Paris, Tokyo, Hong Kong, Shang Hai, Florida dan California.

Pernahkah anda mendengar di Turki juga ada 'Disneyland' mereka sendiri?

Di Turki, namanya ialah Istana Fantasi yang terletak di Eskisehir, 2 jam dari Ankara. 

Friday, 22 April 2022

ASBF KACAU LOAN RUMAH TAK?

ASBF KACAU LOAN RUMAH?

"Bro, kau buat ASBF ni nanti nak beli rumah susah. Bank tengok komitmen kau tinggi. Confirm tak lepas nak beli rumah. Kalau gaji kau besar takpe la."



Thursday, 21 April 2022

RUMAH SEWA VS ASBF ROLLING DIVIDEN

RUMAH SEWA VS ASBF ROLLING DIVIDEN ✓

Jumaat: Nin, alang-alang dah terjumpa kau ni, aku nak tanya sikit la. Kau sekarang ada sewakan rumah kau kan? ASB Loan pun kau buat kan?  



Wednesday, 20 April 2022

UMUR 40 TAHUN. UNTUNG LAGI KE BUAT ASB FINANCING?

SAYA BERUMUR 40 TAHUN. UNTUNG LAGI KE BUAT ASB FINANCING?

SOALAN: Saya berumur 40 tahun. Saya merancang untuk bersara di usia 55 tahun. Tujuan saya menyimpan ni untuk kegunaan selepas bersara nanti. Sekarang saya sudah ada simpanan cash RM11K. Saya simpan dalam ASB biasa je. Tapi lambat sangat duit saya berkembang. Kalau saya buat ASB Financing, boleh untung ke berbanding saya simpan cara biasa? Orang cakap kalau dah berumur tak berapa sesuai kalau nak buat ASBF. 



Tuesday, 19 April 2022

BERAPA DIVIDEN YANG DAPAT KALAU BUAT ASBF TAK CUKUP SETAHUN??

BERAPA DIVIDEN YANG DAPAT KALAU BUAT ASBF TAK CUKUP SETAHUN??

Kiraan dividen ASB adalah mengikut kaedah PURATA BAKI TERENDAH BULANAN. Bagi pelabur yang simpanan tak cukup setahun, maka dividen yang diperoleh juga adalah sebahagian sahaja.



FORMAT KERTAS 4 EXAM SHO 2022

Hai semua.

Bakal menduduki kertas 4 peperiksaan pegawai keselamatan dan kesihatan?

Baca format terkini kertas 4.

Mempunyai 2 bahagian iaitu:

1.Workplace Assignment (WPA) 
2. Peperiksaan Lisan (berdasarkan WPA yang dihantar)


BAHAGIAN 1: WORKPLACE ASSIGNMENT (TUGASAN TEMPAT KERJA)

A. TUGASAN TEMPAT KERJA
1. Pilih satu tempat kerja. Ia boleh terdiri daripada keseluruhan tempat kerja atau satu bahagian di tempat kerja tersebut.
2. Kenal pasti sekurang-kurangnya 6 hazard keselamatan dan kesihatan termasuk sekurang-kurangnya 2 hazard kesihatan di tempat kerja. Bincangkan teknik yang digunakan untuk mengenal pasti setiap hazard tersebut.
3. Anggar risiko-risiko keselamatan dan kesihatan yang wujud daripada setiap hazard tersebut.
4. Senarai dan susun enam hazard yang telah dikenalpasti mengikut tahap kekritikalan risikonya. Tentukan hazard keselamatan dan hazard kesihatan yang paling kritikal.
5. Cadang dan bincangkan langkah-langkah kawalan untuk menghapuskan atau mengurangkan kedua-dua risiko hazard-hazard kritikal tersebut.
6. Sarankan program semakan semula terhadap langkah-langkah kawalan yang dinyatakan dalam perkara (5) untuk memastikan kecekapan pengurusan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.


B. FORMAT LAPORAN
1. Tugasan ini mesti ditaip dengan jelas menggunakan samada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.
2. Tulisan yang digunakan mestilah Times New Roman yang bersaiz 12 dan menggunakan langkau 2 baris (double spacing) kecuali tajuk halaman dan abstrak 1 baris (single spacing).
3. Margin kiri dan kanan mestilah berukuran 2.5 cm, manakala margin atas dan bawah mestilah berukuran 3 cm dan diformatkan kepada saiz kertas A4.
4. Gunakan sebelah halaman kertas sahaja.
5. Laporan mesti mempunyai muka depan (lampiran 1) dan dijilid secara “comb binding”.

CALON DIKEHENDAKI MENYEDIAKAN LAPORAN BERDASARKAN FORMAT DI BAWAH. MARKAH MAKSIMUM BAGI SETIAP SEKSYEN DINYATAKAN DALAM KURUNGAN ( )

1. ABSTRAK (10 markah)
Ringkasan mengenai latarbelakang laporan, objektif laporan, kaedah yang digunakan dan hasil yang diperolehi, saranan kawalan yang dibuat untuk memanfaatkan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.

2. PENGENALAN (8 markah)
Satu keterangan ringkas mengenai organisasi dan tempat kerja yang dipilih. 

Keterangan tersebut mestilah meliputi carta organisasi, bilangan pekerja, aktiviti, proses kerja keseluruhan, proses kerja untuk laporan secara spesifik dan persekitaran kerja dari segi keselamatan dan kesihatan.

Sebarang gambarajah dan gambar foto yang dirujuk dalam teks boleh dimuatkan dalam seksyen ini atau dalam lampiran.

3. OBJEKTIF (3 markah)
Nyatakan objektif laporan.

4. KAEDAH (21 markah)
4. 1 Terangkan tiga kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti hazard keselamatan dan kesihatan tersebut.

4. 2 Terangkan secara terperinci kaedah penaksiran risiko (anggaran risiko dan penilaian risiko). Sediakan matriks yang digunakan, keterangan kebarangkalian dan keterukan dan tindakan yang perlu diambil.

5. HASIL DAN PERBINCANGAN (20 markah)
5. 1 Nyatakan dan jadualkan 6 hazard (sekurang-kurangnya 2 hazard kesihatan) mengikut tahap kekritikalan risikonya.

5. 2 Susun hazard berdasarkan ‘rating’ risiko yang diperolehi.

5. 3 Rasionalkan pilihan anda dan mengikut hazard yang paling kritikal (1 hazard keselamatan dan 1 hazard kesihatan ).

5. 4 Terangkan kesan setiap risiko keselamatan dan kesihatan yang paling kritikal yang telah dikenalpasti kepada organisasi.

6. SARANAN (30 markah)
6. 1 Terangkan secara terperinci langkah-langkah kawalan mengikut hirarki kawalan risiko (langkah pencegahan dan pembetulan) yang dicadangkan untuk mengawal HAZAD KESELAMATAN yang paling kritikal

6. 2 Terangkan secara terperinci langkah-langkah kawalan mengikut hirarki kawalan risiko (langkah pencegahan dan pembetulan) yang dicadangkan untuk mengawal HAZAD KESIHATAN yang paling kritikal.

6. 3 Terangkan langkah-langkah semakan semula yang dicadangkan terhadap langkah-langkah kawalan di dalam sub-seksyen 6.1 dan 6.2.

6. 4 Bincangkan keuntungan daripada saranan dalam sub-seksyen 6.1 dan 6.2 kepada organisasi.


7. RUJUKAN/SUMBER (3 markah)
Senaraikan semua rujukan yang dirujuk dalam laporan ini. Maklumat seperti nama pengarang, tajuk, penerbit dan tahun hendaklah dinyatakan.

 Contoh:

i. Rujukan buku :Hillman,Multimedia Technology and Application.Delmal
Publisher.1998

ii. Rujukan laman web :OSHA.Personal Protective Equipment.OSHA 1995
http://www.osha.gov/oshpubs/perpro.html

Pastikan rujukan-rujukan ini adalah rujukan silang di dalam di dalam teks.


8. LAMPIRAN (5 markah)
Hanya lampiran yang telah dirujuk di dalam laporan sahaja perlu dilampirkan seperti gambarajah, diagram, laporan, gambar, borang soal selidik dan sebagainya.



C. PENGESAHAN TUGASAN TEMPAT KERJA
Anda dikehendaki mengesahkan bahawa Kertas Tugasan Tempat Kerja yang dihantar kepada Sekretariat Peperiksaan adalah hasil kerja anda sendiri.

Sila isikan borang pengesahan yang dihantar oleh sekretariat peperiksaan kepada calon dan menjilidkannya bersama dengan Tugasan Tempat Kerja di mukasurat pertama Kertas Tugasan Tempat Kerja anda. 

Borang pengesahan ini perlu dimuat turun dari laman web NIOSH di www.niosh.com.my.

klik pautan (intranet.niosh.com.my/exam/sppn.nsf) EXAMINATION > Sistem Permohonan Peperiksaan NIOSH > Perakuan Tugasan Tempat Kerja (Kertas 4)

D. SERAHAN SEMULA TUGASAN TEMPAT KERJA
1. Laporan yang lengkap mestilah dihantar melalui SERAHAN SEGERA/ SURAT BERDAFTAR atau SERAHAN TANGAN kepada alamat di bawah.

Sekretariat Peperiksaan SHO
Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH)
Level 3, Menara NIOSH Bangi
Lot 1, Jalan 15/1, Seksyen 15
43650 Bandar Baru Bangi2.

 PERINGATAN: Anda perlu memberi masa secukupnya untuk urusan penghantaran pos. Laporan yang lewat dihantar tidak akan diterima dan dinilai. Pihak NIOSH tidak akan bertanggungjawab ke atas laporan tugasan yang dihantar lewat atau tidak sampai pada tarikh yang ditetapkan.


2. PEPERIKSAAN LISAN (KERTAS IV BAHAGIAN 2)
1. Peperiksaan Lisan adalah berdasarkan kepada laporan tugasan anda dan pengetahuan anda dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Anda dikehendaki membentangkan secara lisan laporan anda seolah-olah anda membentangkannya kepada pihak pengurusan atasan organisasi anda dalam tempoh masa tidak melebihi 10 minit. 

Pembentangan tersebut hendaklah merangkumi perkara-perkara berikut:
a) Pengenalan tempat kerja dan objektif laporan.
b) Kaedah penaksiran risiko dan matriks risiko yang digunakan
c) Hasil kajian & Perbincangan
d) Saranan
Selangor Darul Ehsan


 

Monday, 18 April 2022

BERAPA JUMLAH YANG SESUAI UNTUK MOHON ASBF?

Berapa amount yang sesuai untuk apply ASBF??

Berapa amount yang sesuai perlu tengok kepada bajet sendiri. Jumlah simpanan bulanan perlulah ikut kemampuan dan keselesaan sendiri. Contoh situasi:


Sunday, 17 April 2022

KENAPA ASB FINANCING KENA BUAT TEMPOH PALING PANJANG? NO 5 RAMAI TAK TAHU.

KENAPA ASB FINANCING KENA BUAT TEMPOH PALING PANJANG?

Kita buat tempoh panjang contohnya 40 tahun bukan bermakna kita perlu habis bayar sampai tempoh tersebut. Ia hanyalah strategi pelaburan. Nak berhenti selepas 3 atau 5 tahun pun boleh. Malah, selepas setahun pun boleh. Tak ada masalah. Tapi, sebelum buat sesuatu kita wajib tahu apa sebabnya. 



RESTORAN IKAN PATIN TEMPOYAK SEDAP SHAH ALAM

Hai semua. 

Selaku penggemar ikan patin tempoyak macam kat Temerloh tu.

Hari ni sis nak kongsikan satu restoran yang sis pernah makan ikan patin masak tempoyak.

Rasanya setanding macam kat Temerloh!


5 KEDAI MAKAN TENGAHARI TERBAIK SHAH ALAM 2022

Hai semua.

Buat anda yang sedang mencari kedai makan yang berjual pelbagai jenis lauk pauk yang sedap.

Sis nak kongsikan 5 kedai makanan tengahari yang TERBAIK di Shah Alam.

Amaran: Kedai makan ni memang RAMAI ORANG ya waktu lunchhour setiap hari. 

Untuk pengetahuan anda, ada diantara restoran ni yang sudah lama sejak tahun 1980-1900an lagi.

Restoran dibawah mempunyai lebih daripada 20 lauk pauk yang pastinya membuatkan anda terliur dan tidak tahu nak pilih lauk yang mana. 

Selamat menjamu selera! 



Saturday, 16 April 2022

SURI RUMAH BOLEH KE APPLY ASBF?

SURI RUMAH BOLEH KE APPLY ASBF?




Ramai suri rumah sekarang ada pendapatan. Ada yang berniaga kecil-kecilan, jadi dropship, ejen dan lain-lain. Mereka ada duit, tapi masalahnya tiada penyata pendapatan yang kukuh untuk apply ASBF. 

Friday, 15 April 2022

JOM BERBUKA PUASA PERCUMA ALA MADINAH DI KARANGKRAF SHAH ALAM 2022

Hai semua. 

Setelah dua tahun tiada majlis berbuka puasa di luar.

Akhirnya tahun ini dah boleh buat majlis berbuka puasa, hotel dan restoran sudah boleh menyediakan pakej buffet ramadhan.

UBAH DIVIDEN ASB 5% KEPADA 30% KEUNTUNGAN

Thursday, 14 April 2022

7 KEBURUKAN ASB FINANCING YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

Hai semua. 

Orang asyik cerita mengenai kebaikan asbf berbanding asb saving je kan. Tapi ada tak yang cerita keburukan asb financing ni? Kalau takde, jom saya nak beritahu. 

7 KEBURUKAN ASB FINANCING YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

CARA KUMPUL RM100K DALAM MASA 4 TAHUN

CARA KUMPUL RM100K DALAM MASA 4 TAHUN 

Teknik ini sangat sesuai untuk pasangan yang berhajat untuk mendirikan rumah tangga, membeli rumah, nak kumpul modal bisnes, nak beli kereta, nak pergi umrah & haji dengan keluarga, dan lain-lain matlamat. 


Wednesday, 13 April 2022

Tuesday, 12 April 2022

ASB VS ASB FINANCING - PART 1

ADA CASH RM10,000. Nak untung setahun RM500 atau nak untung setahun RM3,000?

⚠️ Teknik ini sesuai untuk sesiapa yang dah ada simpanan cash dan berhasrat untuk tidak menggunakan duit tersebut dalam masa terdekat. Simpan cara biasa slow sangat duit tu berkembang. Nak buat modal niaga, tak pandai. Jadi, boleh la cuba cara yang super power ni bagi duit tu cepat berkembang. 



Monday, 11 April 2022

Umur 45 tahun boleh buat Teknik Rolling Dividen lagi ke??

Umur 45 tahun boleh buat Teknik Rolling Dividen lagi ke??

Mestilah boleh. Yang paling penting pilih bank yang betul. Apply dengan bank yang boleh tarik maksimum sampai umur 70 tahun. Jadi 70-45, masih boleh buat tempoh maksimum 25 tahun. 



Sunday, 10 April 2022

TEKNIK PAIRING ASBF DENGAN KERETA

TEKNIK PAIRING ASBF DENGAN KERETA

Kereta adalah satu keperluan. Namun kadangkala ada yang tersilap membeli kereta di luar kemampuan. Harga kereta yang sepatutnya dibeli adalah bersamaan dengan setahun gaji. Contohnya jika gaji sebulan RM2,000 harga kereta yang sesuai adalah RM24,000. Jika gaji RM4,000 harga kereta yang sesuai adalah RM48,000.



Saturday, 9 April 2022

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

Kali ini saya kongsikan teknik untuk pendekkan tempoh loan rumah dan penjimatan bayaran. Kebiasaannya kita akan ambil tempoh yang panjang untuk loan rumah iaitu 35 tahun. Jika permohonan dibuat ketika berumur 30 tahun, bayaran akan tamat ketika berumur 65 tahun. 



Thursday, 7 April 2022

PERBEZAAN PELABURAN ASBF DENGAN ILMU DAN TANPA ILMU

PERBEZAAN PELABURAN DENGAN ILMU DAN TANPA ILMU

Zamri, Abu dan Salimon berumur 30 tahun. Ketiga-tiga mereka mampu simpan RM500 setiap bulan. Target simpanan selama 10 tahun. Tapi ketiga-tiga mereka menggunakan strategi berbeza. Pengiraan di bawah dibuat berdasarkan dividen 5% dan bank profit 3.5%. 




Zamri - Simpanan ASB Biasa

Zamri memilih simpanan ASB biasa tanpa melibatkan pembiayaan bank. Katanya rugi buat ASBF sebab nanti bank kenakan interest. Jadi Zamri simpan setiap bulan RM500 dalam ASB Biasa. 

Jumlah simpanan: 500 x 120 = RM60,000

Hasil simpanan:
Duit pokok: RM60,000
Dividen: RM17,496
Jumlah: RM77,496✓


Abu - Teknik Palatao

Abu memilih Teknik Palatao kerana tak mahu bank untung banyak. Abu apply untuk tempoh 10 tahun sahaja. Interest yang dia bayar kepada bank pun tak banyak. Jadi dengan kemampuan simpanan RM500 setiap bulan, Abu apply ASBF;

▪️Sijil ASBF 50K
-Tempoh 10 tahun
-Rate 3.5%
-Bulanan RM495
-Jumlah bayaran: RM495 x 120 = RM59,400

▪️Abu bayar setiap bulan tanpa usik dividen. Selepas 10 tahun, hasil simpanan Abu;

Dividen: RM31,445
Prinsipal: RM50,000 (habis bayar)
Jumlah: RM81,445 ✓


Salimon - The Power of Volume

Salimon taknak buat palatao. Dia belajar cara untuk memaksimumkan hasil simpanan. Salimon tak kisah jika interest yang dikenakan tinggi, yang penting hasil simpanan beliau lebih banyak. Bank untung atau rugi, Salimon tak peduli. Jadi Salimon memanfaatkan konsep The Power of Volume. 

Konsep the power of volume ini membolehkan Salimon memiliki sijil ASB yang besar dengan komitmen bulanan yang rendah. Jadi Salimon akan mendapat jumlah dividen setiap tahun yang lebih banyak dengan simpanan bulanan yang rendah. Salimon tahu dengan kemampuan simpanan RM500 setiap bulan dan umur 30 tahun, beliau boleh apply;

▪️Sijil ASBF RM127K
-Tempoh 40 tahun (berhenti selepas 10 tahun)
-Rate 3.5%
-Bulanan RM492
-Jumlah bayaran: RM492 x 120 = RM59,040

Salimon bayar setiap bulan tanpa usik dividen. Selepas 10 tahun, hasil simpanan Salimon;

Dividen: RM79,870
Prinsipal: RM127,000 - 109,563 (Baki Hutang Pokok) = RM17,437
Jumlah: RM97,307✓

Nota: Disebabkan Salimon buat tempoh panjang iaitu selama 40 tahun dan berhenti selepas 10 tahun, anggaran baki hutang pokok adalah sebanyak RM109,563. Jadi prinsipal yang diperoleh hanya RM17,437. Tetapi, disebabkan kuasa volume, sijil bernilai RM127K memberikan pulangan dividen yang lebih tinggi iaitu sebanyak RM79,870. Pulangan keseluruhan Salimon adalah yang tertinggi. 

Kesimpulan:

▪️Jelas simpanan menggunakan pembiayaan bank adalah lebih menguntungkan berbanding simpanan cash secara biasa.

▪️Abu vs Salimon: Walaupun bayaran bulanan Salimon lebih rendah berbanding Abu, hasil simpanan Salimon jauh lebih tinggi.

▪️Salimon mempunyai lebihan simpanan RM16K lebih banyak daripada Abu.

▪️Walaupun Abu dan Salimon menggunakan cara yang sama, tetapi Salimon menggunakan strategi yang lebih menguntungkan. Jadi jelaslah strategi Salimon lebih bijak berbanding Abu dan Zamri.

▪️Dalam pelaburan, belajar dulu teknik-teknik untuk memaksimumkan untung, jangan buat palatao macam Abu. Zamri tu kita tolak tepi saja tak perlu diberi perhatian. 

▪️Strategi yang paling penting adalah tarik tempoh sepanjang yang mungkin, supaya dapat volume sijil ASB yang besar dan bayaran bulanan yang minimum. Lepas tu kalau nak berhenti pada bila-bila masa pun boleh. No problem at all. So bila dah tau cara untuk maksimumkan keuntungan, jangan lah ikat tempoh pendek lagi. Itu bangang namanya... hahaha... kalau dah terbuat sebelum ni takpa lah... masa tu belum tahu teknik yang betul lagi...

Nota: Palatao, berasal dari perkataan “kepala tahu”, ialah slanga yang datang dari loghat Utara yang bermaksud “buat kepala sendiri”, atau berpura-pura tahu. Janganlah jadi orang palatao 😆

📌 Bagi sesiapa yang nak buat simpanan, boleh terus wasap saya. Saya akan guide untuk dapatkan keuntungan maksimum mengikut umur dan kemampuan simpanan masing-masing. 


NOTA: 

Ada banyak lagi posting dan sharing mengenai ASB financing, boleh klik kat page atas, ASBF atau KLIK SINI. 

atau klik pada tag ASBF pada atas post ni. 

Disclaimer: Kiraan dividen/interest/rate/keuntungan (jika dinyatakan) diatas ialah untuk contoh sahaja. Hasil sebenar mungkin berbeza, tidak tetap dan boleh berubah bila-bila masa. 

Kini lebih mudah untuk buat ASBF, tak perlu walkin ke bank, online jer. 

Bagi sesiapa yang dah ready nak melabur/simpanan, 

Sila KLIK SINI untuk saya beritahu rate terkini. FREE QUOTATION !!!


Tuesday, 5 April 2022

TABUNG PENCEN RM150K UNTUK SURI RUMAH

TABUNG PENCEN RM150K UNTUK SURI RUMAH 

Suami yang sayangkan isterinya pasti akan memikirkan masa depan isteri di hari tua kelak. Bagi isteri yang tak bekerja atau sudah berhenti kerja, pasti tiada caruman kwsp atau hanya ada sedikit sahaja simpanan. 



Monday, 4 April 2022

BELI RUMAH ATAU BUAT ASB FINANCING DULU??

BELI RUMAH ATAU BUAT ASB FINANCING DULU??

Bagi anak muda, ramai yang masih keliru sama ada nak buat ASB Financing atau nak beli rumah dahulu. Sebelum membuat keputusan, kenali dulu kekuatan kewangan diri sendiri. 



RISIKO ASB FINANCING

RISIKO ASB FINANCING

Sebelum melabur, kita wajib tahu apa risiko yang ada. Bagi ASB Financing, ada beberapa risiko yang kita perlu tahu dan kita juga perlu tahu cara untuk mengatasi risiko tersebut.



Sunday, 3 April 2022

PRINSIPAL @ SURRENDER VALUE ASB FINANCING

PRINSIPAL @ SURRENDER VALUE ASB FINANCING

Ramai yang masih kurang jelas, dari mana datangnya prinsipal atau surrender dalam hasil ASB Financing. (Pastikan ambil pembiayaan ASB islamik, jangan ambil pinjaman ASB konvensional, haram hukumnya).



Friday, 1 April 2022

CARA KIRA PULANGAN PRINSIPAL ASBF

CARA KIRA PULANGAN PRINSIPAL ASBF 

Selain dividen, pulangan ASB Financing adalah dalam bentuk prinsipal. Prinsipal adalah bayaran hutang pokok yang dibayar setiap bulan kepada bank. Bayaran bulanan akan dibahagikan kepada keuntungan bank  (interest) dan prinsipal (bayaran hutang pokok).