Saturday, 23 April 2022

DISNEYLAND DI TURKI?

Disneyland, sebuah tempat imaginasi kanak-kanak sejak 19'an lagi.

Impian hampir semua kanak-kanak di dunia ini untuk menjejakkan kaki ke Disneyland.

Terdapat kurang daripada 10 Disneyland didunia iaitu Paris, Tokyo, Hong Kong, Shang Hai, Florida dan California.

Pernahkah anda mendengar di Turki juga ada 'Disneyland' mereka sendiri?

Di Turki, namanya ialah Istana Fantasi yang terletak di Eskisehir, 2 jam dari Ankara. 

ESKESEHIR

Bermaksud "kota lama" dalam bahasa Turki, Eskişehir sangat sesuai dengan nama ini dengan sejarahnya yang kaya dan luas sejak 1000 SM. Daerah Odunpazarı yang terkenal dan bersejarah telah diisytiharkan sebagai warisan dunia oleh UNESCO dan terutamanya menyumbang kepada pengalaman pelancongan dengan tekstur sejarah dan susun atur bandarnya.

Satu lagi perkara yang biasa dikaitkan dengan bandar Anatolia tengah Eskişehir ialah pendidikan, kerana bandar itu adalah antara bandar Turki teratas dengan bilangan pelajar universiti tertinggi. 

Ini seterusnya menjadikan bandar ini jelas dari segi gaya hidup, dengan banyak aktiviti dan acara yang dianjurkan khas untuk pelajar. Jangan risau jika anda bukan seorang pelajar, walaupun, kerana bandar ini mempunyai banyak stok untuk ditawarkan kepada orang ramai dari semua peringkat umur dan profesion.


ISTANA FAIRYTALE ESKISEHIR 


Istana Fairytale Eskişehir direka untuk memperkayakan imaginasi kanak-kanak sambil menawarkan sintesis semua budaya Anatolia dengan reka bentuk seni binanya yang unik. Ia menggambarkan cerita rakyat Turki lama dan tokoh terkenal mereka seperti Nasreddin Hoca dan Keloğlan.

Istana ini mempunyai sejumlah lapan menara, meniru bangunan bersejarah yang terkenal di sekitar Türkiye, seperti dua struktur simbol İstanbul, Menara Galata dan Menara Maiden, dan Ulu Kule Mardin. 

Termasuk amfiteater dan satu set taman permainan dan dewan konsert, Fairytale Castle menganjurkan banyak acara kebudayaan dan festival sepanjang tahun. Terutama untuk pelawat yang melancong bersama anak-anak mereka, tempat ini menyusun destinasi yang mesti dilihat!

SUMBER: GoTurkiye

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^