Monday, 4 April 2022

RISIKO ASB FINANCING

RISIKO ASB FINANCING

Sebelum melabur, kita wajib tahu apa risiko yang ada. Bagi ASB Financing, ada beberapa risiko yang kita perlu tahu dan kita juga perlu tahu cara untuk mengatasi risiko tersebut.




1. Dividen vs Keuntungan Bank

ASB Financing melibatkan pembiayaan bank. Setiap pembiayaan bank pasti ada keuntungan bank (bank profit). Bank bukan badan kebajikan dan bank sememangnya buat untung di atas setiap pembiayaan. Untuk islamic financing, kita tak panggil keuntungan bank sebagai interest, tapi bank profit. Iaitu hasil daripada keuntungan akad jual beli. 

Bab islamic financing ni tuan/puan boleh google sendiri sebab panjang kalau nak explain satu persatu. Senang cerita, bila disahkan patuh syariah kita rakyat ni follow je lah. 

Jadi bank akan ambil keuntungan di atas pembiayaan kita. Dalam masa yang sama, duit bank akan dimasukkan ke dalam akaun ASB pelabur. Jadi pelabur akan dapat dividen dari duit tersebut. 

Katakan sijil 100K, bank profit 3.45% dan dividen ASB bagi 5%. Bank akan ambil keuntungan 3.45% di atas nilai sijil 100K tersebut. Manakala pelabur akan dapat keuntungan 5% di atas sijil yang sama. Jadi selagi kadar dividen lebih tinggi berbanding bank profit, pelabur tetap untung.

Ada sesetengah kes, bayaran tahunan lebih tinggi berbanding dividen walaupun kadar dividen lebih tinggi berbanding bank profit. Punca utama adalah tempoh pembiayaan yang pendek. Jadi untuk elak keadaan tersebut, ambillah tempoh pembiayaan yang paling panjang supaya bayaran bulanan mininum. 

2. Tak mampu bayar.

Risiko kedua adalah tak mampu bayar, mungkin disebabkan kehilangan kerja atau komitmen semakin tinggi. Bagi pelabur yang dah buat simpanan lebih dari setahun, tak ada masalah. Tuan/puan boleh gunakan dividen untuk bayar semula installment bulanan. Jadi bulan-bulan tak perlu bayar guna duit gaji. Tukar je teknik compounding kepada teknik rolling dividen.

Bagi pelabur baru yang tak sampai setahun lagi, jika tak mampu sangat nak bayar boleh je terminate anytime. Untuk islamic financing, tak ada denda. Yang ada cuma tunggakan atau bank profit yang telah berjalan. Sebab tu pastikan ambil islamic financing, jangan ambil pinjaman konvensional. 

Kalau pelabur tak terminate, ASB Financing akan auto terminate jika pelabur gagal membayar ansuran selama 2 bulan berturut-turut. Jadi akan ada 2 bulan tunggakan. Kes macam ni pun takda masalah sebab selama 2 bulan sijil ASB ada dalam akaun pelabur, dividen tetap dikira. 

Katakan auto terminate pada bulan 6, nanti awal bulan 1 tahun depan akan dapat juga dividen untuk bulan 4&5 yang kita tak bayar tu. Dividen dikira sekali dari bulan 1 sampai 5 walaupun hanya bayar sampai bulan 3 sahaja. Jadi sementara nak dapat dividen tu, nama "busuk" la kejap. Nanti dapat dividen, teruslah pergi setel tunggakan 2 bulan. Nama kembali "wangi". Janganlah bila dah dapat dividen, terus lupa tunggakan hutang. Hutang wajib dibayar. 

3. Terpaksa Berhenti Awal

Risiko ketiga terpaksa terminate awal. Contohnya pelabur ni dah ada ASBF, personal loan dan loan kereta. Kemudian nak beli rumah loan tak lepas sebab komitmen tinggi. Komitmen tinggi ni bukan sebab ASBF je, loan-loan lain pun dikira sekali. So option yang paling mudah, terminate ASBF la. Takkan nak jual kereta atau setelkan full payment personal loan? Jarang yang mampu buat option ni. 

So bila terminate ASBF komitmen pun clean dan lulus loan rumah... Eh confirm ke lulus? Tak semestinya lulus tau. Kalau komitmen kereta dan personal loan pun masih tinggi, susah juga nak lulus loan rumah. Dua loan ni bukan senang nak setel. ASBF kalau ambil maksimum 200K pun takda masalah kalau nak terminate. Loan kereta dan personal loan ni kalau ambil yang tinggi, bahaya. So fikir-fikirlah sebelum nak beli kereta or buat personal loan.

Pastikan ambil ASBF islamic supaya takda penalti kalau terminate awal. Mungkin deposit rumah tak berapa nak cukup masa tu. Bila berhenti, dividen terkumpul dan surrender value tu boleh guna untuk deposit rumah. Setel 2 masalah. Yang pertama masalah loan tak lepas. Yang kedua masalah deposit rumah. Nampak tak macam mana ASBF convert problem kepada solution??  

4. Islamic Financing, tapi kena penalti?

Yang ni biasanya berlaku kalau ambil takaful tempoh panjang dan terminate terlalu awal. Contohnya bila buat ASBF RM100,000 + takaful 30 tahun. Total loan jadi lebih kurang RM103,000. Lebihan RM3,000 tu sebenarnya untuk bayaran takaful. Ramai yang tak sedar pun ASBF mereka ada takaful. So boleh cek balik offer letter. Kalau ada lebihan tu maknanya ada lah takaful. 

So baki loan akan berkurang dari RM103,000 sedikit demi sedikit apabila bayaran bulanan dibuat. Biasanya ambil masa sekitar 2-3 tahun untuk baki loan kurang daripada RM100,000. Kalau terminate awal, contohnya ketika baki loan lebih kurang RM102,000 akan ada shortfall. Maksudnya nilai sijil tak dapat nak cover baki hutang sebab nilai sijil hanya RM100,000. Jadi berlaku shortfall RM2,000. 

Itu yang biasanya orang guna bahasa mudah sebagai denda atau penalti. Sebenarnya itu bukan penalti. Itu adalah baki hutang kita. Islamic Financing tak ada denda kalau terminate awal. Kalau rajin bacalah syarat-syarat dalam borang permohonan. Benda ni kadang-kadang ada juga banker yang tak faham dan salah cerita kepada pelanggan. 

So macam mana nak elak shortfall? Kita sebenarnya boleh ambil takaful minimum 5 tahun. Untuk sijil RM100,000 nilai bayaran takaful untuk 5 tahun hanya lebih kurang RM620 sahaja. Jadi total loan sekitar RM100,620. Dalam masa 6 bulan baki loan akan kurang daripada RM100,000. So takda masalah kalau nak terminate awal. 

Katakan paling teruk lepas 2 bulan terpaksa terminate, baki loan masa tu lebih kurang RM100,330. Jadi lebih kurang RM330 je shortfall. So bukan masalah yang besar. Sebab tu saya tak pernah suggest pelanggan saya untuk ambil takaful sampai tempoh yang panjang. Memang kadang-kadang kita plan nak simpan lama, tapi ada masanya kita perlu terminate awal untuk memenuhi keperluan lain. 

ASBF ni takda masalah kalau kita terminate dan lepas tu apply semula dalam masa terdekat. Ramai yang terpaksa buat macam ni atas sebab-sebab tertentu. Lain orang, lain keperluannya. So boleh let go dulu ASBF, kemudian apply semula. Mai apply dengan saya...😆😆😆

5. Harga Unit Berubah

Kalau melabur dalam unit amanah (unit trust - UT), risiko yang perlu kita hadapi adalah perubahan harga unit. Kalau beli pada harga RM1.00 dan jual pada harga RM1.50, kita untung. Tapi kadang-kadang harga boleh jadi RM0.50. Kalau jual masa harga kurang dari harga belian, sudah pasti kita rugi. 

Ada kes kita terpaksa jual unit ketika harga rendah sebab kecemasan nak guna duit. So terpaksalah kita tanggung kerugian. Jadi untuk elak rugi, wajib tunggu masa harga tinggi untuk kita jual unit. Masalahnya nak pakai duit cepat...terpaksa jual... So itulah risikonya...

Berbeza dengan kebanyakan UT lain, ASB adalah unit amanah harga tetap. Harga kekal pada kadar RM1.00 tak berubah. Jadi boleh jual pada bila-bila masa tanpa perlu menanggung risiko susut nilai. 

Penutup:

Setiap pelaburan mesti ada risiko. Semakin tinggi risiko, semakin tinggi potensi keuntungan. Tapi setiap risiko boleh diatasi dengan ilmu dan strategi yang betul. Jadi belajarlah dahulu bagi faham sebelum melabur. Tak faham boleh tanya. Jangan malu-malu. Bagi sesiapa yang dah ready nak menyimpan, boleh terus wasap saya.

NOTA: 

Ada banyak lagi posting dan sharing mengenai ASB financing, boleh klik kat page atas, ASBF atau KLIK SINI. 

atau klik pada tag ASBF pada atas post ni. 

Disclaimer: Kiraan dividen/interest/rate/keuntungan (jika dinyatakan) diatas ialah untuk contoh sahaja. Hasil sebenar mungkin berbeza, tidak tetap dan boleh berubah bila-bila masa. 

Bagi sesiapa yang dah ready nak melabur/simpanan, 

Sila KLIK SINI untuk saya beritahu rate terkini. FREE QUOTATION !!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^