Sunday, 31 July 2022

Senarai gunung/bukit yg boleh day trip hiking dan sesuai utk beginners dan intermediate

Hai semua. 

Jom saya kongsikan bukit dan gunung yang sesuai untuk didaki oleh beginners dan intermediate secara day trip. 


Maybe ada byk post gini but I’m just sharing my experience.

1. Bukit Kembara - Ampang

Among the easiest. Waze will bring you to the starting point. Peak dia xde view but the reservoir lawa.

Difficulty : 3/10

2. Bukit Saga - Ampang

Another easy bukit coz its mainly stairs. Peak xde view but if u can find a small waterfall buat basah-basah badan. 

Ramai uncle-uncle & aunty-aunty yang naik every weekend. Parking is a bitch sbb starting point dia kat kawasan rumah.

Difficulty: 3/10

3. Denai Tiga Puteri - Kota Damansara

Another easy trekking & hiking. View kat peak dia oversees NKVE. Dia ada banyak route and it can get confusing for first timers. Kalau korang ikut the route kat signboard, Insha Allah x sesat.

Difficulty: 3/10

4. Bukit Gasing - Petaling Jaya

It’s more trekking rather than hiking. Also easy to do. Dia ada 2 entrance, i.e kat Pantai Hill Park sana & PJ. Basically boleh je tembus dua-dua. Nak parking tepi jalan kena hati-hati takut kena saman.

Difficulty : 2/10


5. Bukit Kutu - Kuala Kubu Bahru

Ni pun lagi satu feberet aku. Tah malaun mana namakan dia bukit tah walhal it’s actually a gunung. You just search Sg Pertak to get to the starting point but the route can be confusing sbb dia route sama nak ke Lata Medang.

Difficulty: 7.5/10


6. Bukit Patu Putih - Port Dickson

Yanh paling kacang sekali smo ada orang pernah bawak budak kecik naik. The view overlooking pantai around PD and you can see Rumah Api Tanjung Tuan as well. Sbb too easy, ramai sgt orang. 

Difficulty: 1/10

7. GAP & Ulu Semangkok - Fraser Hill

Also another favorite sbb boleh cover 2 peak. The view kat peak pun superb coz on clear weather, you can get a 360° view of greenery. Nak ke GAP is abit hard sbb dia menajil saje. From GAP tu Ulu Semangkok is pretty easy.

Difficulty: 7/10

8. Gunung Datuk - Rembau

Ni antara tempat feberet aku. The first part sblm smp CP 1 tu memang menaik saja but after that; dah ok sikit dah. The view is 360° of the surrounding areas. Pergi time nak sunrise, it’s the best!

Difficulty : 6/10


9. Gunung Angsi - Bukit Putus

Aku naik from Bukit Putus. U can also use from Ulu Bendul but it’s a bit longer. Mula-mula dah mencanak sebelum smp ke CP1 dia. After that, it’s pretty easy.

Difficulty: 5/10


10. Pine Tree & Twin Peak - Fraser Hill

It’s actually 2 diff peak. Aku paling menyampah dengan tempat ni sebab every time aku pegi, kaki aku memang cramp. It’s not tough but memenatkan sbb jalan panjang then mental sbb turun naik few anak bukit. 

Difficulty: 7/10


11. Bukit Tabur East - Taman Melawati

Ni salah satu jajaran Bukit Tabur. Tapi aku suka naik tempat ni dulu sbb view dia sangat superb. Few places memang nak keja panjat lereng bukit guna tali, especially nak ke peak dia. Kalau tak silap, skrg dah tutup.

Difficulty: 8.5/10

12. Bukit Tabur West - Taman Melawati

Aku tak kata tempat susah but it’s technical coz you need to be extra careful sbb dia memang tepi-tepi gaung aje. Some areas diorg pasangkan besi as safety measures. Tak tau skarang boleh naik ke tak.

Difficulty : 10/10

13. Bukit Far East - Taman Melawati

It uses the same entrance as Extreme & Extra. Cuma ada simpang that leads to these places. It’s pretty easy cuma nak ke peak Far East je kena careful sbb u need to hike pakai tali. You can also see the view of Selangor Dam.

Difficulty: 4.5/10

14. Bukit Tabur Extreme - Taman Melawati

Tabur Extreme ni susah sikit dari Extra Sbb there’s gonna be a part where you need to hike vertically pakai tali. Also you can get a view of Selangor Dam but the view is as good as Tabur East.

Difficulty: 6.5/10

15. Bukit Tabur Extra - Taman Melawati

Route sama dengan Tabur Extreme but ada simpang yang akan bring you to Extreme and Extra. Its not as tough as the rest but again, the view is excellent. Tak tau skarang ppl are allowed to hike here or not.

Difficulty : 6/10


16. Bukit Batu Chondong - Kemensah

Dia tak lama nak smp peak but dari starting point dia mendaki je. Usually takes about 15 - 30 mins nak smp peak. View kat peak dia lawa evento tak nampak dam mcm the other tabur.

Difficulty: 4.5/10


17. Bukit Broga - Semenyih

Antara tempat paling kacang untuk beginners. Best time to go is early morning kalau korang jenis nak catch sunrise. Parking dia pun luas but aku suggest pergi awal sbb orang ramai gila.

Difficulty: 3/10


18. Gunung Nuang - Janda Baik

Using route Janda Baik lagi cepat dari Pangsun coz the elevation itself dah tinggi. It’s also not as tough as from Pangsun. You can find a nice waterfall kat sana.

Difficulty : 6/10

19. Bukit Sapu Tangan - Shah Alam

There’s a few starting point but aku amik from Bukit Bandaraya. Korang akan jumpa menara tinjau kat peak dia You can then go to Tasik Cermin from the peak.

Difficulty : 6/10


20. Gunung Lari Tembakau - Genting Highland

This has got to be the easiest hike with the most magnificent mossy view I have ever come across. It’s even better than Irau, if I may say so. Memang mossy all the way. And the best thing is, tak ada orang langsung!

Difficulty: 1/10


21. Bukit Berekeh - Simpang Pulai

Hiked this place years ago. Takde lah susah sangat pun just masa nak cari starting point dia confusing. Aku dengar skrg ada entrance baru. But kalau sesiapa nak hike, come early sbb by 8 dah panas terik! 

Difficulty: 5/10

22. Gunung Lambak - Kluang

Ni antara gunung paling awal aku hike. Masa ni, some of you weren’t even born yet okay. Lama sangat. But if my memories serves me right, dia tak susah sangat pun. We hiked and turun ikut jalan yang berbeza.

Difficulty: 4/10 

23. Gunung Berembun - Cameron Highland

Kalau korang dah hike Irau, boleh lah hike Berembun pulak. Tapi the view kat peak tu sendu je. Boleh camping kat Sg Pauh kalau korang tak nak stay kat any hotel or bnb. Kem Sg Pauh tu bebetul kat starting point dia.

Difficulty: 4.5/10


24. Gunung Irau - Cameron Highlands

Among the most beautiful gunung aku pernah hike. I am always in awe with the mossy. Dululah. Sedih sbb orang tak pandai jaga adab smp jahanam mossynya. Paling best sebab tak terasa penat due to the cold weather. 

Difficulty: 5/10

25. Gunung Tok Wan - Semenyih

Rasanya ramai tau yg gunung ni is a further extension of Broga. Dia tak susah… cuma route dia sedikit panjang coz dia ikut lereng bukit. Peak pun takde apa view pun. Haa.. yang ni patutnya nama dia Bukit Tok Wan sbb 675 masl je.

Difficulty: 3/10

26. Gunung Baling - Baling lah kan

Lawa gunung ni. Hike gunung ni lama dulu. Bagi aku mencanak jugak la dari starting dia tu. My stamina was abiy out masa tu. But the view at the peak memang superb sebab boleh nampak Gunung Pulai. 

Difficulty: 6/10


27. Bukit Panorama - Sg Lembing

Aku rasa awan karpet ni antara aim hikers2. Kalau korang nak catch beautiful sunrise & awan karpet, pergilah Bukit Panorama. It’s fairly easy coz it’s mainly tangga all the way.

Difficulty: 3.5/10


28. Bukit Bendera - P. Pinang

Kalau bosan naik tram, korang boleh try hike Bukit Bendera. There’s a few routes which eventuality has the same meeting point. Turun guna tram if malas nak turun the same route. Smp atas, gi try Kopi Hutan. Cheesecake dia sedap.

Difficulty: 4.5/10


SUMBER: TWITTER 



 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^