Monday, 25 July 2022

TEMPAT MAKAN BEST KAT KUANTAN 2022

Hai semua.

Tercari-cari tempat makan best kat Kuantan. Latest update!




1. BarnHouz Coffee & Cookies


Tak try diorang punya kopi tapi try cookies memang sedap. Paling fav cookies & cream. Range price RM6 - RM8. Worth it!! πŸ’― 

Operating Hours : 11AM - 6PM


2. Diya Loka (Berserah)



Ada bubur berlauk, karipap berlauk, lempeng, cucur bilis & makan goreng goreng. Nasi lemak RM3.50 pun ada!! Makanan sedap harga pun tak mahal. 

*nasi goreng kampung punya sedap tinggal suku baru teringat nak amik gambar 🀣

Operating Hours : 2 - 10.30PM


3. Kuantan Pickers


Singgah kedai kopi ni pleaseee…insta worthy!! Try kopi diorang sedap jugak sambil sambil lepak breakfast / minum petang boleh ood ✨


4. Awi Yong Tau Foo (Berserah)

Tak jumpa lagi yong tau foo sedap camni kat KL!!! 😭 Kuah sos dia syahdu teruk. Sekarang siap ada kuah kari sekali.

Makan pulak time hujan hujan fuhhhhh. Jangan lupa add on maggi / mee sanggul 🫢🏻

Operating Hours : 3 - 10PM
Operating Hours : 7AM - 7PM


5. Sedo (Berserah)

Donut gebu, tak manis sangat + tak muak. Try sekali donut gula diorang sedap! πŸ’―

Operating Hours : 12.30 - 7PM


6. Jaman Tory

Menu wajib try, pais patin tempoyak. Tambah telur dadar. Makan dengan nasi putih. Settel!

Jaman Tory ada 2 branch. IM & Semambu. IM ni win dari segi deco lawa + ambience kampung gitu. Tapi for me staff tak mesra langsung 🫠

Kalau kat Semambu tiptop.



7. Tanjung Selera, Tanjung Api

Pagi breakfast wajib try nasi minyak, roti sarang burung, nasi lemak. Sedak dooh 😭😭😭

*ada port nasi minyak sedap lain ni orang lokal je biasa makan kalau jumpa location Sab add kat thread.


8. Koficha (Berserah)

Kopi diorang sedap + murah! Wajib try πŸ’― 

Operating Hours : 9AM - 10PM


9)  Luth Cafe
 πŸ“Jalan Besar

10) Tjantek Cafe 
πŸ“Jalan Besar


11) Coffee Gallery 
πŸ“ Jalan Seri Kuantan


12) 121940 Kopitiam
 πŸ“ Jalan Besar


13) The 92s Cafe 
πŸ“ Jalan Dato Lim Hoe Lek


14)  Kohi 
πŸ“Jalan Kubang Buaya


15) Celup Steamboat 

Okay. Ini dinner spot yang best! Berbaloi, makanan banyak dan ada pilihan2 yang rare seperti kambing kam heong, itik marmite. Banyaklah! Soup nya juga sedap!

Kalau korang cari seafood yang extravaganza, tiada di sini. Tapi memadai untuk melepaskan kempunan. 
         

16) Java Flava

Currently, ini antara cafe paling selalu cha singgah. Ada beberapa highlights di sini.

- Interior cantik! Sebagai anak art, cha suka vibe retro-music yang di bawa.
- Playlist diorg best ek!
- Sebab cafe-nya x bising, so best untuk buat kerja di sini.


17) 92's Cafe

CAFE PALING SEDAP SEANTERO KUANTAN! Geng, Korang kena cuba carbonara (add on egg) kat sini. Sumpah sedap! Creamy dia on point! Chef kiss! Coffee pun sedap. Sumpah! Ini cha swear by! Memang sedap.

Pricey sikit. Tapi untuk special occasion / date night. Recommended!


18) TCSO Shell Out

Ini idea untuk late lunch korang. Tak silap kedai ni buka sekitar jam 4 petang. Untuk korang yang gemarkan shell out... Makanan sedap dan portion nya banyak.

Kami hanya cuba set 2 orang jadi tak boleh tukar sos. Sos yang kami dapat ni sedap tapi pedas sangat.


19) La Gourmet

Another breakfast spot! Kalau korang gemarkan breakfast ala Chinese style. Ini adalah satu breakfast spot yang korang boleh cuba. Kueyteow kari dan fried yong tau foo dia sedap ☺️☺️☺️


20) Kula Cakes

SIGNATURE OF KUANTAN!!! Untuk korang penggemar desert... Wajib cuba makan Kula Cakes. Signature cake di sini mestilah Mango Cheesecake tapi korang kena cuba cake yang lain juga! Sedap! Serius!

Kek dah la comel! Ada yang nampak macam kek Mr Bean 😬


21) Lila Wadi Restaurant 

Kalau korang Teluk Cempedak, singgah la makan di Lila Wadi ni. Another steamboat and grill spot. Sedap! Tapi yang cha paling gemarkan kat sini adalah Oreo Cheesecake dia!!! Sedap 🀀🀀🀀🀀 sejuk2, crunchy oreo tu... Ish! Daplah!


22) Warung Adry
Mana anak-anak indie!!! Ini spot yang korang patut pergi. Cafe ni ada banyak art! Ada lukisan, gambar2, pokok2. Kalau hari korang pergi tu kena luck, ada open mic dan jamming session juga!

Hari ahad, akan ada jualan bundle baju2 retro. Best!


23) Brew and Cabin

Ini satu lagi cafe di Kuantan. Cha sedikit kecewa... Sebab interior lawa... Tapi makanan sedikit tawar. Cha hanya makan carbonara dia, jadi mungkin kalau korang berkesempatan, boleh makan makanan yang lain and review. Mungkin yang lain sedap. Ini pendapat cha je.


24) Restoran Hoi Yin

FAV BREAKFAST SPOT! Sini hanya ada kicap/kari/sup sahaja. Fav cha adalah kueyteow kicap kuah kari!

Korang sampai je akan nampak barisan tapi x ada meja makan..jangan risau. Konsep dia makan kat belakang kedai 🀣 sayangnya sebab dia jauh sikit je ke TC!

25) Wildflour Bakehouse

Kalau korang ke TC, singgah la sini beli pastries. Kedai ni di Kubang Buaya. Sini kami hanya cuba creampuff, scone dan cinnamon danish... So far cha boleh recommend Creampuff dia. Sedap! Pastries lain sedikit keras untuk kami. Tapi masih flavourful!


26) Kohi Ventures

Masih di Kubang Buaya. Kedai ni concept dia ala Japanese gitu. Interior pun very minimalist. Kami hanya sempat cuba Rose Tea dan Dirty Latte. Ada plan nak cuba Miso Ramen nanti. 

Kalau korg sepesen minat air manis. Sini takde. Tapi even bitter. Sedap weyh!


27) Kedai Roti Bakar Wallstreet
Sini dari pagi-malam cha pernah makan 🀣 makanan variety juga. Selalu cha makan roti bakar je... Kopi Wallstreet dia best dan kaw!

Tapi Winning point kedai ni adalah playlist dia! Sedap weyh! Korang jenis dengar lagu 80s-90s. Duduk la sini layan!

28) Tjantek Cafe

Antara cafe hipstur paling famous di Kuantan. Makanan dan kopi di sini sedap. Serius! Kami dah 2x ke Tjantek... Kikin sangat gemarkan Pesto kat sini. Interior dan vibe sangat ✅

Serta... Servis di sini laju! (Kalau korang nak cuci mata, waiter helok2 di sini).


29) 90 Degrees Cafe and Art

Another vibe check cafe! Cafe ni, interior lawa teruk! Sumpah! Kami merasa minum rose tea dan makan pasta serta mashed potato di sini. Not bad... Dah balik baru kami tahu di tingkat atas rupanya ada art gallery. Nanti nak pergi lagi!


30) Kedai Kopi Abi dan Baba

Mesti korang dah teka cha sejenis suka breakfast. Ini satu lagi breakfast spot. Sejenis breakfast kedai kopi Melayu yang best..kalau korang datang lewat sikit masuk lunch, ada makanan goreng2.


31) Dofi Donut

Another Kuantan signature!!!! Kenapa nak makan donut di mall kalau kita ada Dofi Donut!!!! Donut gebu manis alah amboi amboi ni patut korang cuba! Ada banyak pilihan... Cha selalu ambil yang ada coffee dan chocolate! 😬 Dap... Gebu gebas!



32) The Blue Plates 
Ini special sikit sebab ada orang buat Birthday Surprise cha kat sini 🀭

Makanan sedap dan berpatutan! Kalau korang nak buat party, deco dah siap! Tak perlu deco sendiri. MacNCheese dia sedap sangat! Cha suka. Cake jangan cerita lah! Sedap betul! 🀭😍



33) Kopi Samoa

Sedap dan berpatutan!



34) My Coffee Station

Paling selalu breakfast di sini sebab suka chee Cheong fan & mew wantan di sini. Sumpah sedap! Tak menoleh la!
Kikin kalau makan disini. Bertambah2.



35) Mun Tong Hong Dessert Cafe

Another Chinese cuisine! Kat sini sedap makan

- Lobak Kor
- Goreng Pisang
- Chee Cheong Fan
-Wat tan hor


36) Kantin&co

Sister cafe to Kuantan Pickers.
NEW FAV CAFE UNLOCK! Pass vibe check, estetek dan sangat sedap!
Signature dia memang Cinnamon Roll. Kami cuba Oreo and Cream Cinnamon Roll. KAMI SUKA!!! Cha yg x gemar manis pun... Fall in love!!! Harga standard & playlist best!

37) Dpondok di Jalan Tun Ismail. 

38) Ratu Patin di area KCM

39) Warung Aja di Bukit setongkol


Sumber: Twitter 


Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^